ÉVSZAKTÜNDÉREK BIRODALMÁBAN

Január első napjaiban az évszaktündérekkel ismerkedtünk meg. Felfedező útra indulva elbarangoltunk, az „évszaktündérek birodalmába’”, ahol új élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttünk, miközben felelevenítettük az évszakokról szerzett ismereteinket. Kincseket gyűjtögettünk, majd igyekeztünk kitalálni, hogy vajon mit is rejthet az évszaktündérek zsákja?’’

evsz19  evsz20  evsz21 evszak7  evszak2

CÉLTÉRKÉP

     A Januári Boldogságóra keretén belül a Vackor közép csoportban közös céljainkat, célkitűzéseinket beszéltük meg, valamint csoportszabályainkat fogalmaztuk meg, amit a következő időszakban szeretnénk megvalósítani.  Egy kreatív munka keretén belül, közösen megalkotott CÉLTÉRKÉP-et készítettünk az évszakok körforgását is figyelembe véve.

"ADJON ISTEN MINDEN JÓT!"

   Januárban ellátogattunk a Zathureczky Berta Otthonba, ahol újévi jókívánságainkat fejezzük ki az idősek számára. A Vackor közép csoportos gyerekek bátor, érdeklődő magatartása lenyűgöző volt mindenki számára. Kíváncsi tekintetek és kérdések sorozata hangzott el a gyerekek részéről. – Ti mit játszotok?

ADVENTI SPIRÁL - A FÉNY ÚTJA

Advent egy várakozással teli időszak, ahol sok csendes, meghitt pillanatot éltünk át. A várakozással teli, hosszú útra hívtuk meg a gyerekeket és családokat, hogy közösen éljük át az ünnepi készülődés örömeit.

Egy hosszú út megalkotása a gyerekek segítségével történt, mindenki elhelyezte az általa kiválasztott fenyőágat, majd saját véleményt alkotva megfogalmazhatták ami eszükbe jutott a spirál láttán.

A spirál közepébe égő gyertyát helyeztem, amely a születés jelképe. A kis fény a belső kis fényt jelképezi, ahogy a nagy fény keletkezik a Krisztusi világosságot. Almába helyezett gyertyával haladtunk az úton lassan a fény felé, majd meggyújtott gyertyával kifelé. Az utat végig járva, érzések, emlékek megfogalmazása spontán módon hangoztak el, ami az Advent üzenetét hordozza.

Ahhoz, hogy piciny korától a gyermek figyelmét Karácsony lényege felé fordítsuk, magunk számára is igazi értelmet kell jelentsen az ünnep. Csak így tudjuk a gyermekeinket igazi, karácsonyi örömre felkészíteni, olyan karácsonyra, amely Krisztus születésének az ünnepe.

adventi spiral1 advenspir2 advenspiralis3 advspiral6 advspir8

,,LUCA LUCA KITTY, KOTTY GALAGONYA KETTŐ, HÁROM….”

A téli ünnepkör egyik legfontosabb jeles napja a LUCA-napja. A magyar néphit kétféle Lucát ismert, a jóságosat és a boszorkányt.  A népi játékainkon keresztül a Luca-naphoz kötődő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedünk meg. Elültettük a Luca búzát, elkészítetük a Luca gombócot Vackor módra, versek, rigmusok által nyelvi kifejezőképességük gazdagabbá vált, majd eljátszódtuk a kotyolást, lucázást  más csoportokat is meglátogatva,, megvarázsoltuk” ,hogy jövőben is egészségesek legyenek. 

lucazok1 luciboszi luca3 luca4 lica buza6 lucia7

 

,,ADVENTI HÍRNÖK, FRISS FENYŐÁG , LOBOG AZ ELSŐ GYERTYA LÁNG ’’

ADVENT- a Karácsonyt megelőző négy hetes időszak, a készülődés időszaka. Maga a szó a megérkezést, az eljövetelt jelenti, Jézus születésére való várakozást, felkészülést, ráhangolódást. Ez az időszak a karácsonyi lelki felkészülés ideje, a lelkünket készítjük elő, mindinkább érezzük, hogy várakozunk valamire vagy valakire.

adventi hir 1 advent2 adv3 

MIHÁLY-NAPI KIRAKODÓVÁSÁR A VACKOR CSOPORTBAN

A Vackor csoportos gyerekekkel együtt e nagyszabású Őszi kavalkádról hagyományainkhoz híven, mi sem feledkeztünk meg, pontosabban a Szent Mihály napi vásárról ami régen is és most is nagy hagyományt rejt magában.

,, KIS LÁMPÁS, KIS LÁMPÁS, HOZZÁL NÉKÜNK ÁLDÁST ‘’

A Márton nap - Nov. 11., jelentős esemény a csoportunk életében. Az ünnepet megelőzően készülődtünk a gyerekekkel az eseményre. A régi emlékek felelevenítése, meghitt beszélgetések, a Márton naphoz kötődő szokások voltak a napi tevékenységek részei, közben népi gyermekjátékokkal ismerkedtek meg a gyerekek.

kis lampas lampasa marton lamp

,, CSUPA FÉNY AZ ISTEN KERTJE, ALMA, KÖRTE TEREM BENNE”

Őszi kirándulásunkat a gyümölcsösbe szerveztük, ahol egy Nevelési projektben résztvevő intézmények, közös célkitűzéssel, együtt örülhettek egymásnak.