VELED OTTHON JOBB A VILÁG

 

,,MARADJ OTTHON,,  időszak egy új kihívással állított szembe, ami egy szokatlan és új élethelyzet volt mindannyiunk számára.

Amottó ,,Veled otthon jobb a világ, -ebben az időszakban nagyon fontosnak találtam a pozitív hozzáállást és abban segíteni a gyerekeket, szülőket,nagyszülőket,akik egy zárt csoportnak a tagja, hogy meg tudják élni, tapasztalni, hogy most otthon tudjuk jobbá tenni a világot azáltal, ahogyan jelen vagyunk benne.

OTH1   OTH2   OTH3   OTH4   OTH5   OTH7   OTH8   OTH9 

 Kreatív ötletekkel, játékokkal,mesékkel, énekekkel, versekkel, feladatokkal, valamint a létrehozott tartalmak segítségével, együttműködve varázsoltuk szebbé napjainkat.

A nagy kihívást jelentő körülmények között együtt, közösen támogattuk egymást, segítve a mentális jóllét növelését, a lelki ellenállóképesség és rugalmasság fejlesztését, emeltük a lelket, derűt, reményt, erőt adva egymásnak,szülőknek, gyerekeknek, aki a csoportunk tagja posztjaink, írásaink segítségével.

Azt hangsúlyoztuk, hogy otthon, a legbelső közegünkben tudják megélni nap mint nap, hogy jobb velünk a világ.

A szülőkkel együttműködve fotókat, rajzokat gyűjtöttünk kis kollázsokat készítettünk, majd az alkotásokból egy kis film is készült.

 

DALOS MADÁR KIS PACSIRTA

      ,,Dalos madár, kis pacsirta,, című megyei népdalvetélkedőn a Vackor csoportból Kopacz Boróka csillogtathatta csodálatos hangját.

GRATULÁLUNK BORÓKA !!!

                DMK3     DMK2     DMK1     DMK4

MESEKUNYHÓBAN

Mesemondó találkozó Fotosmartonoson. 

A Vackor csoport kis mesemondója Kopacz Boróka.

Gratulálunk ! a bátor,  a szép, színes , egyedi egyéniniségednek.

                    BM6     BM2     BM3    BM4BM5

 

ITT A FARSANG

A Vackor csoport sajátos hagyománya, a gyerekek egyik kedvence a farsang megünneplése. Ezt az időszakot a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakra terveztük.

Tudatos tervezéssel és szervezéssel, a hagyományok értékeinek, tartalmának az átadása közvetítése a gyerekek felé volt a célunk. 

     FAR15     FAR1   FAR2   FA3 - Copy

Olyan szituációs helyzeteket és játékokat szerveztünk amely által közvetítettük a múlt értékeit és örömteli élménnyel gazdagítottuk a gyerekek lelki világát. Egyik napunk például a “FONÓBAN” című mottó alatt zajlott, amikor fonóházat rendeztünk be és eljátszottuk hogyan is volt régen a farsang a fonóban, majd kukoricát morzsolgattunk.

         FAR11     FAR12     FAR13

Hagyományos erdélyi ételeinket is elkészítettük, a farsangi fánk, sült krumpli, vörös hagyma, turó, káposzta, ízletes  téli kukoricacsemege.  

FAR4 FAR6 FAR7 FAR10FAR9

A farsangi hagyományunk autentikus eleme az alakoskodás, mikor jelmezbe bújva, állarcot öltve eljátszottuk, megjelenítettünk más és más szerepeket.  A farsangi hagyományunk jelentős eleme a kiszebáb készítése szalmából, amit közösen készítettünk el, nevet adtunk neki, felöltöztettük, megtáncoltattuk és közösen égettünk el.

A farsangi napok vidámsággal, alkotássokkal, játékokkal, de ugyanakkor új ismeretekkel, hagyományos értékekkel és műveltségtartalmakkal telítődtek. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezték magukat és nagyon jól szórakoztak.

   FAR27FAR23  FAR21   FAR20   FAR18       

 

 

Kerek istenfája, Szép tizenkét ága,

Kerek istenfája,
Szép tizenkét ága,
Szép tizenkét ágának
Ötvenkét virága,
Ötvenkét virágán
Három aranyalma.
Aki ezt kitalálja,
Hull az áldás arra.

KETT pedgadógiai feldolgozás

KIF1 KIF2 KIF3 KIF4 KIF5 KIF6 KIF7 KIF8 KIF17 KIF16

KIF5 KIF10 KIF12 KIF11 KIF13

 

KARÁCSONY A SZERETET ÜNNEPE

          

    Karácsony van, Kisjézusom!
   Téged ünnepelünk.
   Hit, a béke s a szeretet
   legyen mindig velünk!

kar5  kar1  kar2  kar10  kar7           Az ünnep középpontjába ezt a kis versidézetet helyeztük. Ebben az időszakban, a gyerekekkel együtt készülődtünk az elcsendesedésre, egymásra figyelve az Adventi időre, a Karácsony igazi örömére, amely Jézus Krisztus születésének az ünnepe. Ilyenkor arra figyelünk, hogy ne csupán a nyüzsgés, forgás, az ajándék legyen a figyelem középpontja, hanem a ,,JÁSZOLBAN FEKVŐ KISDED,,

mi ezt helyeztük az ünnep középponjába. Erre a szép ünnepre nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is ünneplöbe öltöztettük, hiszen ez egy lélekemelő ünnep, amelynek hagyománya van, és összetartó ereje. A ”SZENDERGŐ KIS JÉZUS,” történetének bemutatásán keresztül, a Vackor csoport által bemutatott, kis drámajátékosjelenet megható ünnepi pillanatokkal varázsolta el a jelenlevő szülőket, nagyszülőket, hozzátartozók , és gyerekeket egyarűnt. Ezzel örömet szereztünk egymásnak, a szerepjátékunkat felemelőve tette a sok szép karácsonyi ének, az angyalok csengő hangja, a pásztorok botos tánca, és a Kett pedagógia szimbólumrendszere, valamint a díszes hatter.

kar7  kar4   kar5  80412272 2992130020819735 8238836309930541056 o - Copy  kar8

 

.

 

 

 

NAGYSZÜLŐK KÖSZÖNTÉSE

,,  NAGYTATA , NAGYMAMA

    ITT VAN A KIS UNOKA

    AZT KÍVÁNJA TENÉKED

    LEGYEN BOLDOG ÉLETED

   

“SEPSISZENTGYÖRGY HÍRES VÁROS VÁSÁR NAPJÁN VIGASSÁGOS”

      Sepsiszentgyörgy főtere megtelik élettel és szalmával  az Őszi Vásár megszervezése által.  A hagyományos vásáron a Vackor csoport gyerekei népi gyermekjátékfüzérrel örvendeztették meg  az arra látogatókat.

vas5 - Copy vas1 vas2 vas3 vas4 

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS

 Vackor csoport a Székely Nemzeti Múzeumban

„Kincsvadészat”- az értékes tárgyak világában

M1 M2 M4 M5 M6 

Varázslatos mesedélután a LibriM Könyvudvarban

    Meghitt pillanatok- Varázslatos mesedélután a LibriM Könyvudvarban a Hófehérke óvoda Vackor csoportjával.

L1 L2 L3