Mesebarangolás

 

Hol volt, hol nem volt...

 

A a mese hallgatása lelki folyamatokat indít a gyerekeknél, amelyekre szüksége van az egészséges fejlődéshez.

 

A mesék fontos ősi tartalmakat hordoznak, amelyekkel könnyen azonosulhatnak, kitágítják számukra a valóságot, felhasználhatják a problémáik megoldása során, fejlődik tőle az alkalmazkodó készségük, és megkönnyítik számukra a feszültségoldás mindennapi nehézségeit. A mesének jelentős szerepe van a gyerekek értelmi és érzelmi fejlődésében azért is, mert viselkedési mintákat nyújt számukra.

 

A Hol volt, hol nem volt… tematikus hét alatt a gyerekekkel más-más módon kerültünk kapcsolatba a mesékkel. Megismertük mindenki kedvenc mesekönyvét, meghallgattuk kedvenc mesélét, lerajzoltuk a mesehősöket.

 

A hét folyamán részt vettünk Cimborák Bábtársulat a Magyar Népmese Napja alkalmával a múzeumkertben szervezett mesebarangoláson. Az okos leány mesét játszodtuk el. A mese-játék alatt a gyerekek igazi meseszereplőkké váltak, mesehősökkel találkoztak, kiállták a próbákat, és elnyerték jutalmukat. A foglalkozás célja volt a gyerekek bátorsagát, kreátivitását, együttműködő készségét fejleszteni olyan mesei keretek között, ahol a gyerek felszabadultan játszik.