Újév, újabb mulatság, februárban farsang vár

A farsang az év leghosszabb mulatságoktól tarkított időszaka. Hogy idő legyen valóban vígadozni egy három hetet átölelő projektet terveztünk meg és viteleztünk ki.

Falu végén van egy házikócska, abban van egy rengengő bölcsőcske

  Ahogy ígértük ünneplőbe öltöztettük lelkünket és 2017.dec.21.-én d.u. Böjte Csaba gondolatainak tolmácsolását követően, mely szerint "Merjünk Karácsonykor mi magunk ajándékká válni" megajándékoztuk szeretteinket a betlehemi történettel, ami egy mesébe volt csomagolva.


 

Hálájuk gyanánt a hallgatóság is meglepetést szerzett a kis színészeknek, hisz a rengeteg gyertyaláng fényében mindenki ajkáról felcsendült a Mennyből az angyal című ének. Az a fajta libabőrös pillanat volt, ami jól esik...ami szívet melengető...

Karácsony        26841453 2265735133452634 8145993569501829730 o       26756334 2265733833452764 9194506392684719157 o

Magyar sarok a magyar óvodáknak

http://www.3szek.ro/load/cikk/108610/magyar_sarok_a_magyar_ovodaknak

A Háromszék Napilap cikkje olvasható ezen a helyen.

Nagy izgalommal készült a csoport apraja nagyja erre az eseményre. Büszkék voltunk, hogy minket kértek fel, hogy örömet szerezhettünk a jelenlevőknek. Nagyon jól éreztük magunkat a színpadon a gyönyörű népviseletben. Nagy tapsot, sok dícséretet kaptunk mindenkitől. A bemutatónk hangulatos, élvezetes, értékes és nagyon szép volt. Jóleső sikerélmény és a csapathoz tartozás kellemes érzése koronázta a gyermekek és óvónők közös fáradságos munkáját.

"Karácsonyt várva lázban a Föld..."

"Karácsonyt várva lázban a Föld

  Isteni gyermeket köszönt

  Ujjong a szívünk, dalra gyúl

  Nincs már messze az Úr"

  Ezzel a mottóval hívogattuk a szülőket egy közös karácsonyi készülődésre, melynek célja az együttlét mellett, hogy elkezdjük ünneplőbe öltöztetni a lelkünket és otthonunkat.


  Kézműves tevékenységeket terveztünk különböző sarkakban: az egyikben az édesapák tüsténkedtek, fáradtságot nem ismerve kötötték az adventi koszorúkat. A másikban az édesanyáké volt a főszerep, akik ablakdíszeket vágtak, a harmadikban pedig a gyermekek munkálkodtak: viaszgyertyákat és illatos dekorációt készítettek otthonaikba. Miután verejtékes munka révén elkészültek a fenyőkoszorúk a család apraja-nagyja közösen díszítette fel azokat saját ízlése szerint. Mindezt átszőtte a lágyan szóló karácsonyi dalok felcsendülése. Szomjunkat gőzölgő és finom illatokat árasztó gyógyteával, éhségünket ínycsiklandó mézespogácsával csillapítottunk. Ez utóbbit előző nap készítettük a gyerekekkel karöltve. Osztatlan sikert aratott, sokan otthon is megsütötték a kis kukták közreműködésével.

DSC06654DSC06658DSC06659DSC06661DSC06662

 

 

 

Adományozni a legjobb

A SNAC (Strategia națională de acțiune comunitară) program révén november 27-28.-án a Szivárvány nagycsoportosokkal karöltve zölség és gyümölcsgyűjtési akciót szerveztünk a szépmezői óvodások részére.


  Szülői segítséggel- amit ezúton is köszönünk- nagyon sok ládát töltöttünk meg vitamindús élelmiszerrel. Kedden d.e. nagy örömünkre szolgált, hogy kilátogathattunk a szépmezői óvodába és átadhattuk a gondosan összeállított csomagokat a rászoruló gyerekeknek. Közösen énekeltünk, játszodtunk, kalácsot ettünk a helyi óvodásokkal majd birtokba vettük az udvart és önfeledten megélhettük a tél nyújtotta örömöket. Ígéretet tettünk, hogy még visszamegyünk hozzájuk, mert nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a vendégszeretetet.

                                                                     snac web

                                                  

                                                                

A kenyér útja

  Tájegységünk étkezési szokásai egyre jobban feledésbe merülnek, a modern technológia térhódítása lassan kiszorítja a régi értékeket, hagyományokat. Gyermekeinknek sajnos nem minden esetben adódik lehetőségük, hogy megismerjék ezen értékek forrását, hogyanját, mikéntjét, miértjét. Éppen ezért rendkívül megörültünk a Kovászna Megyei Művelődési Központ által támogatott A kenyér útja című projektben való részvételi lehetőségnek.


  A kisbaconi Bodvaj Egyesület lelkes önkéntesei találták ki A kenyér útja című, népi mesterségekre épülő, gyermekeknek és fiataloknak szóló programot. Céljuk az volt, hogy megmutassák, milyen eszközöket használtak eleink, s milyen fáradságos munkával jár a kenyér elklszítése. E program keretén belül tölthettünk el mi is a Szivárvány és Törpék nagycsoportos gyerekekkel együtt egy egész napot Kisbaconban, ahol megismerhettük a házikenyér előállítási folyamatát a gabonaszemtől a kész termékig.

  Igazi mesefaluba látogattunk, ahol a program a kalász meséjével kezdődött, majd felkerekedve a kenyér útjára nemcsak legfontosabb eledelünk készítési folyamatával ismerkedtünk meg, hanem belekóstolhattunk Kisbacon varázslatos hangulatába is. A vízimalomban megfigyeltük, hogyan válik a búza lisztté, a régi paplak udvarán kenyérsütő asszony mutatta meg, miként kell dagasztani, a tájháznál pedig a kemence behevítését tekintettük meg. Amikor a kemence kimelegedett, átvittük a kenyeres kosarakba szaggatott kenyereket, amelyeket az óriási lapáttal bevetettünk a kemencébe. Időközben azt is megfigyeltük, hogyan készül az igazi, ízletes kürtőskalács, amit egy-egy pohár meleg tea kíséretében jóízűen el is fogyasztottunk, illetve ki-ki meggyúrta, megformázta a maga kis cipócskáját is. Amíg a kenyér sült a mesefalu helyszíneit barangoltuk be: a falu központjában található Mesefalu táblánál Kisbaconról hallhattunk rövid bemutatót, felkerestük Benedek Elek szobrát, meseillusztrációs és bábkiállítást tekintettünk meg. Visszatérve a tájházhoz, a kenyérsütő asszony kiszedte a frissen gőzölgő, igazi pityókás házikenyeret a kemencéből és a gyermekek segítségével megverte. A kenyér útja végén természetesen megkóstoltuk a friss kenyeret és a sok-sok élmény, újdonság, tapasztalat mellé tarisznyánkba csomagoltuk útravalókénta kis cipókat is.

 

IMG 2899           IMG 2989            IMG 3030

Szállást kereső Mária

 

A karácsonyi ünnepkört a “Szállást kereső Mária” című két hetes projektünk, valamint az azt megelőző adventi készülődésünk ölelte át. A közösen elkészített adventi koszorúval kezdetét vette e szent ünnepre való várakozás. A gyertyák fényeinél, e meghitt időszakban, felelevenedett bennünk a kis Jézus születésének története, felcsendültek ajkainkon a szebbnél szebb karácsonyi énekek és kezdetét vette a lázas készülődés a betlehemes játék bemutatását illetően.

Mese mese mátka

A mese mese mátka című tematikus heteket egy beszélgetéssel indítottuk, mely arra irányult, hogy hogyan jöhetnek létre a mesék, a meséskönyvek. Neves írókat soroltak fel a gyermekek, többek közt Benedek Eleket, Kádár Annamáriát és persze a kihagyhatatlan szájról szájra születendő népmeséket. Ezekből csemegéztünk,  hisz mindketten valljuk, hogy óriási jelentősége van a gyermekek életében a mesének, hisz felcsendülésük közben tapasztalatokat szerzünk, érzéseink keletkeznek, nemcsak füllel, hanem szívvel is hallgatjuk a mesét.


A mesék üzenetet közvetítenek és utat mutatnak a mindennapokban is. A mesék által színessé és gazdaggá válik, telítődik a gyermek lelke, ha nem kap ilyen táplálékot, akkor tompa és érzelemszegény marad. A gyermekek egy-egy mesehősben könnyen magukra ismernek, aszerint választanak, hogy ki kelt bennük rokonszenvet vagy ellenszenvet. Így válhattunk szereplőivé a Székely Nemzeti Múzeum és a Cimborák Bábtársulat közös szervezésében zajlodó mesebarangolás keretén belül az Okos leány című mesének, mely magával ragadott bennünket a próbatételeken keresztül egészen a királyi mulattságig. Megtapasztalhattuk, hogy semmit sem érhetünk el saját erőfeszítés nélkül . Mint megannyi mesének a legfőbb értéke a bátorítás, az okulás, a felelősség, az odaadás volt.

                                                   DSC06117                        DSC06150

  A mese fontosságával kapcsolatban nem utolsó szempont az sem, hogy így megszerettetjük a gyermekekkel a könyveket, a majdani olvasást. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ellátogassunk a Bod Péter megyei könyvtár gyermekrészlegére, ahol szeretett, varázslatos légkörben lehettünk szereplői a Bolond Istók című mesének, amelyet Orsi könyvtáros néni tolmácsolt nekünk. Majd birtokunkba vehettük az általunk választott könyveket, melyeket utólag szüleinkkel ki is kölcsönözhettük.

                  DSCN0028        DSCN0078

 

 

 

Optimistamese

 A Jobb Veled a Világ BOLDOGSÁGÓRA programban beneveztünk mi is,a Pöttyös csoport.

Miért érdemes?

A program kidolgozói állítják és tudományosan is alátámasztott ,hogy a programban bevont gyerekek nyitottabbaknak,érdeklőbbeknek és kreatívabbaknak mutatkoznak majd a tíz hónapos program gyakorlatai révén.

A boldogság tehát tanítható,és a kutatások alapján bebizonyított tény,hogy bizonyos boldogság fokozó szokások alkalmazása növeli az öröm,harmónia,és életkedv érzeteket.

   Az e hónapi feladataink az optimizmus gyakorlásához kapcsolódtak.Prof.Dr. Bagdy Emőke ezt írja könyvében:,,az optimizmus a hangulati élet derűje,,.A Pöttyös  csoport ezzel a mesével zárta az októberi feladatát:

Március 15. A szabadságharc ünnepe

 Ezen a héten megemlékeztünk a szabadságharchoz kapcsolódó eseményekről, gyermeki megközelítéssel.Számtalan katonás mondókával ,dallal ismerkedhettek meg, melyre menetelhettünk ,lovagolhattunk,játszhattunk katonás játékokat.Ennek a témakörnek fontos feladata az volt,hogy segítsünk gyerekeinkben elhinteni a magyarságtudatot,és ezáltal megerősíteni a Ki vagyok?Kik vagyunk?-hovatartozás érzését.