ERASMUS +

 erasmus-160x90

        NÉPHAGYOMÁNYÁNYAINK KÖRNYEZETTUDATOSAN

HU - LV - RO

       A  Hófehérke  Napköziotthon a 2019-2020-as tanévben megnyerte a két évre szóló  ERASMUS+ „Csináld velem!” európai uniós  pályázatot, amelynek címe „NÉPHAGYOMÁNYÁNYAINK KÖRNYEZETTUDATOSAN”.

A projekt három ország partrnerségével zajlik, a magyarországi Balkányban működő óvoda koordonálása alatt, egy rigai (Lettország) és a Hófehérke Óvodával közösen. A mi óvodánkból négy csoport: Manó, Micimackó, Gărgărițele és a Vackor -  csatlakozott a projekt megvalósításához.  A legfontosabb cél megismerni a különböző országokban működő korai nevelés sajátosságait, tanulni egymás jógyakorlataiból. Személyes és szakmai kapcsolatokat kialakítani, bővítve és gazdagítva az óvónők szakmai látókörét. ramunkat, ők szülői beleegyezésüket adták, hogy gyerekeik részt vehetnek a programban és a különböző foglalkozások során készült fényképek és videók az e-Twining felületen, az óvoda honlapján, nyomtatott és közösségi felületein, továbbá a médiában megjelenhessenek. A két évre tervezett program szakmai megvalósításai havi tematikákra lebontva történnek.  Első hónapban a kapcsolatépítésre fektettük a hangsúlyt, megbeszélve a programot, határidőket, felelősségeket. Az óvodánkban létrehoztunk egy információs falat, amelyet minden hónapban frissítünk, tájékoztatva a szülőket és érdeklődőket a projekt előmeneteléről.

E3  E2  E1 

 

NÉZZ SZÉT NÁLUNK

 

október-november

- Bemutatkozó kisfilm városunkról, óvodánkról

- Saját készítésű   szenzitív játékok az őszi témakörben

A gyermekekkel közösen egy bemutatkozó kisfilmet készítettünk a városunk nevezetességeinkről, az óvodáról, amelyet feltöltöttünk a projekt Tweening oldalára. Ugyanezt tette a két partnerintézmény, ismerkedés céljából

A Hófehérke Óvoda gyermekei, riporter szerepébe bújva, felfedező útra indultak a város  különböző részeire, lakónegyedeibe, megfigyelve a város jellegzetesebb épületeit, emlékműveit. A városban sétáló emberekkel riportot készítettünk, ezáltal új élményeket és tapasztalatokat gyűjtöttünk. Igyekeztünk kitalálni Szent György lovag legendája és a város neve közötti kapcsolatot, felfedezni a helyi értékeket, Sepsiszentgyörgy hagyományait.

osz8 osz4  ERO1  ERO2  ERO3 osz12 osz15  osz16  

 

 

CSINÁLD VELEM! KARÁCSONY KÖRNYEZETTUDATOSAN

 december- január

A csoportok egyedi, egyéni ötletek megvalósításával, a szülők bevonásával, sok különleges karácsonyi dekorációs kelléket alkottak.

Tudatosan figyeltünk a környezetbarát anyagok használatára: fenyőág, tobozok, makk, dió, gesztenye, szárított gyümölcs, zsákvászon, gyertyák, fakorongok, viasz díszek stb.

KARÁCSONYI ÜDVÖZLETEK MÁSKÉNT

  A partneróvodák közös feladata volt a karácsonyi üdvözletek és   elektronikus képeslapok készítése, amelyeket ki-ki a saját elképzelése, ötletei, hagyományai szerint végzett. A gyermekek odaadóan és élvezettel dolgoztak. A mi óvodánkban új kihívást jelentett az elektronikus képeslapok készítése, amelyet örömmel elsajátítottunk.

A produktumokról beszámoltunk az e-Twining felületen is. Karácsonyi jókívánságok, örömszerzés, a közösségi munka, partnereink hagyományai megtekínthetőek az üzenőfalunkon.  

kar1  KE43  KE1  KE2  KE3  KE4  KE6  KE43  KE59  KE55 KE56 KE57 KE61 KE60   

 

                                               Szép Kinga programfelelős