Az érzelmek megélése, kifejezése az óvodáskorú gyermekek körében

 

A Hófehérke Napköziotthon pedagógusait képviselte egy négy fős csoport, akik részt vettek egy november 17-21 között zajló Erasmus+ találkozón, amelyet a projekt kezdeményezői és koordinátorai, a hajdúböszörményi Csillagvár Óvoda pedagógusai szerveztek.

Az EU által támogatott két éves projektbe a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napköziötthonból öt csoport és 10 óvodapedagógus kapcsolódott be a kezdeményezők mellé partnerként, valamint egy spanyolországi tanintézmény, ahol 0-3 éves gyermekekkel dolgoznak. A téma nagyon időszerű és izgalmas, amelyet a technikai fejlődés valamint a virtuális világ elterjedése tett időszerűvé: a 0-6 éves gyermekek érzelmi nevelése.

A három tanintézmény a szeptemberben beindult közös munka során interneten tartott kapcsolatot. Mindhárom helyszínen az első, közösen kiválasztott érzelempáros feldolgozására került sor, játékos módszerekkel, a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve. Erre a célra az óvodapedagógusok egyöntetűen a gyermekekhez legközelebb álló, leggyakrabban megélt két érzelemet: az örömet és a szomorúságot választották. A munka menetét filmre és fotóra rögzítették, a játékos helyzeteket angol nyelven leírták. A találkozó fő célja az eddigi eredmények bemutatása, valamint a további munka menetének, célkitűzéseinek megbeszélése volt. A bemutatott anyag által mindhárom partnerintézmény pedagógusai egymástól új ötleteket kaptak, új gyakorlatokatat tanultak el. A szakmai találkozóra a házigazdák meghívták a hajdúböszörményi óvóképző főiskola szakembereit, akik elméleti síkon alapozták meg az érzelmi intelligencia és a nevelés fontosságát. Ennek tudatában az óvónők közösen szerkesztettek egy gyermekre szabott képes kérdőívet, amelyet az eredmények felméréséhez és kiértékeléséhez használnak majd fel. Izgalmas volt a közös munka, a csapat rövid időn belül összerázódott és képes volt eredményesen együtt működni.   

Lazítás gyanánt a vendégek meghívást kaptak a polgármesteri hivatalba, ahol élvezhették a város elöljáróinak kiváló vendégszeretetét. A polgármester úr elismeréssel nyilatkozott a helybéli óvodák és az óvónők munkájáról, helyettese  szeretettel beszélt a város régmúltjáról és jelenéről, a helyi közösség összefogásáról, megvalósításaikról. Történész, múzeumpedagógus, tehetséges gyermekek bevonásával betekintést nyerhettünk a helyi népszokásokba, hagyományokba is. A lehetőséget a házigazdák - a Csillagvár Óvoda vezetősége és csapata biztosították.

Különleges pillanat volt, amikor a három intézményvezető, a kapcsolat megerősítéseként, egy lakatot helyezett el a központban felállított képzőművészeti alkotásra, amely a város térképét ábrázolja.

Az Erasmus+ projekt indítója nagyon ígéretes, hiszen a partnereknek sikerült tökéletesen összehangolódni - úgy szakmailag, mint emberileg - a közös munkára. A csapatokat a nyitottság, a szakmai elkötelezettség, a kreativítás  és az érdeklődés jellemzi.

A következő találkozóra 2020 áprilisában kerül sor a spanyolországi Mandulafa Óvodában. Addig is, mindhárom helyszínen a pedagógusok további érzelempárokat dolgoznak fel játékokkal, játékosan, a gyermekek szintjén.

 Márk Emese, óvodavezető

TALAKOZAS A PARTNEREKKEL TALAKOZAS A PARTNEREKKEL 1 EGYUTT A CSAPAT A MAGYAR PARTNEREK BEMUTATOJA A SPANYOLOK BEMUTATOJA A HOFEHERKESEK BEMUTATOJA A HOFEHERKESEK BEMUTATOJA LATOGATAS A CSOPORTBAN LATOGATAS A CSOPORTBAN 2 A FOTER POLGARMESTERI HIVATALBAN MUNKALKODAS  ERASMUS LAKAT 2 ERASMUS LAKAT KAPCSOLATMEGEROSITES KULCSA