Farsangtemetés az óvodában

Népi hagyományaink ápolása, átadása fontos feladatunk az óvodában.

Az identitástudat erősítése, az önismeret alapja. Nem elhanyagolandó a periódikusan ismétlődő, rutinszerű közösségi élmény megélése, ami a személyiség egészséges fejlődésének egyik tényezője. A farsangtemetés egy különleges nap az óvodánk életében, amit évről-évre hasonló módon szervezünk meg.

A télűzés alapja az alakoskodás, a zajkeltés és a humoros rigmusok közös ismétlése. Így kerüljük meg az óvodát minden húshagyó kedden és elégetjük a szalmabábukat, vele együtt a gonoszt, a rosszat. A farsang és a farsangtemetés jól illeszkedik a gyermek kettős tudatához -az  alakoskodás alkalom arra, hogy félelem, szorongás nélkül kiélheti a vágyait, és mégis önmaga marad. Megtapasztalhatja az összefogás élményét, a közös varázserőt, amivel “befolyásolja” a természeti jelenségeket,- hiszen elűzzük a telet, - miközben tudja, érzi, hogy ez egy jó játék. A móka, a jókedv és a hangulat örök élmény marad.

 

                               szerkesztette: Márk Emese, óvodavezető

INDULUNK ELKERGETNI A TELET DINOM-DANOM ELINDULTUNK ELKERGETNI A TELET ZSUZSKAKFRUSKAK DOROTTYAK RAZZATOK A TAKARODJON EL A TEL TAKARODJON EL A TEL 2 GYURIKA MELLE KERUL MARISKA ES IZABELLA IS MIHALYBACSIT IS FELOLTOZTETTUK ERKEZIK PIRI IS MOST MAR MIND EGYUTT VANNAK 2 MOST MAR MIND EGYUTT VANNAK DINOM-DANOM DOBOT VERNEK KISZEBABOT ELEGETNEK VIDD EL KISZE A TELET ELMENT FARSANG ITT HAGYOTT ELMULOTT A ROVID FARSANG ELMENT FARSANG ITT HAGYOTT 1