ELKÉSZÜLT A MADÁRBARÁT PIHENŐHELY

Az elmúlt tanév folyamán a tudatosan átgondolt, betervezett és megvalósított tevékenységeink és tanösvényünk bejárásának sikere folytatásra ösztönzött bennünket, így 2016-2017-es tanév tavaszán ismét benyújtottuk pályázatunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez, illetve a Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsához. Célunk volt a meglévő Ágas-Bogas tanösvényünk bővítése a Madarászó Ágas-bogas tanösvény állomásaival és egy Madárbarát pihenőhely kialakítása. A benyújtott pályázatok pozitív elbírálásának köszönhetően sikerült megvalósítanunk kitűzött célunkat. 

kormany tamogatas

A Bethlen Gábor Alaptól nyert támogatásból, valamint helyi támogatók jóvoltából alakítottuk ki a Madarászó tanösvény utolsó állomását, a Madárbarát pihenőhelyet, mely a szabadban szervezett interaktív játékos feladatok, valamint a felfedezés, megismerés színtere. Ugyanis nemcsak a gyermekek által használható a pihenőhely, menedéket és táplálékot biztosít a kertünkbe látogató madarak számára is. Ezáltal óvodásaink megismerhetik a madárbarátainkat, illetve közvetlenül bekapcsolódhatnak a madarak gondozási, védelmi folyamatába. Büszkén mondhatjuk, hogy pihenőhelyünk kedvező hatása kettős, hiszen pozitívan hat közvetlen környezetünkre, madárbarátainkra, illetve a gyermekek fejlődésére. A BGA-tól nyert anyagi támogatás csak a pihenőhely kialakításának anyagi költségét fedezte, így berendezési tárgyakat, fejlesztőeszközöket nem tudtunk biztosítani a gyermekek számára. Jövőre nézve célunk a Madárbarát pihenőhely eredetileg elképzelt formájának kialakítása, vagyis olyan berendezési tárgyak beszerzése, melyek alkalmazása a szórakozás, élmény mellett az oktató, nevelő szándékunkat is szolgálja. Az említett eszközökkel a gyermek sokoldalú fejlesztését, valamint az ökologikus szemlélet többszintű megjelenését szeretnénk biztosítani. Az elmúlt tanévben zajló Az ezerarcú természet barátai nevelési projektünk második szakasza madárbarátainkra fókuszált, így idén adventbe lépve, a szeretet ünnepéhez közeledve a gyermekek már ösztönösen készülődtek a Madárkarácsony megünneplésére. Mivel pihenőhelyünkre még nem tudtunk madáretetőket, mesterséges odúkat felszerelni, ezért óvodásainkkal különböző madáretetőket barkácsoltunk, ezáltal kedveskedve madárbarátainknak. 2017. december 18-án a gyermekekkel együtt hivatalosan felavattuk az újonnan elkészült Madárbarát pihenőhelyet, ezáltal is tudatosítva bennük a közvetlen környezetünkre, madárbarátainkra való odafigyelés, illetve gondozás fontosságát. Tevékenységünk által igyekeztünk ráirányítani a gyermekek figyelmét cselekedeteink pozitív hozadékára, vagyis gondoskodásunk segíti a madarakat túlélni, átvészelni a hideg telet. Ugyanakkor tájékoztattuk arról is őket, hogy  a tél folyamán megleshetjük a pihenőhelyre látogató és lakmározó kis vendégeinket is. Karácsonyi dalok éneklése közben helyeztük fel a pihenőhely gerendáira madárbarátaink számára az ízletes csemegéket. Hisszük, hogy madárbarátaink ugyanolyan szeretettel fogyasztják, mint amilyen szeretettel készítették a kis óvodások. 

Köszönettel és hálával tartozunk támogatóinknak (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa, Prod-ax Kft, Autocompres Kft), akik segítsége nélkül álmunk nem valósulhatott volna meg.

A beszámolót összeállította:

Vasile Ágnes, projektkoordinátor

 Bedőházi Emese Aranka, Szabó Anna-Mária, projektfelelősők

KESZULNEK A PATTOGATOTT KUKORICA FUZEREK KESZULNEK A PATTOGATOTT KUKORICA FUZEREK 1 KESZULNEK A PATTOGATOTT KUKORICA FUZEREK 2 KESZULNEK A PATTOGATOTT KUKORICA FUZEREK 3 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK   KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 3 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 4 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 5  KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 2 KESZULNEK AZ ALMAS ETETOK KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 6 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 7 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 8 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 9 KESZULNEK A MADARBARATAINKNAK A FINOM CSEMEGEK 10 A SOK FINOM CSEMEGE INDULASRA KESZEN VISSZUK A FINOM CSEMEGEKET A MADARKAKNAK VISSZUK A FINOM CSEMEGEKET A MADARKAKNAK 2 VISSZUK A FINOM CSEMEGEKET A MADARKAKNAK 3 VISSZUK A FINOM CSEMEGEKET A MADARKAKNAK 4 FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET 2 FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET 3 FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET 4 FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET 5 FELKOTOZZUK AZ ELEDELEKET 6 A FINOM CSEMEGEK A FINOM CSEMEGEK 2 OSSZEGEZZUK A MADARKARACSONY FONTOSSAGAT OSSZEGEZZUK A MADARKARACSONY FONTOSSAGAT 2 KARACSONYI DALOKAT ENEKELUNK