Kovászna Megyei Óvónők Kreativitás Versenye 2014-2015

 

Pszichomotoros fejlesztés az óvodában, házi készítésű tornaszerek, eszközök, mozgásos játékok kellékeinek felhasználásával

   

A 2014-2015 -ös tanévben újra sor került a magyar tagozatos óvónők Megyei Kreativitás versenyére, amit az idén  Kovászna Megye Tanfelügyelősége és a Hófehérke Napköziotthon közösen szervezett. A szervezők pályázatot hirdettek a Kovászna megyei óvónők számáraPszichomotoros fejlesztés az óvodában, házi készítésű tornaszerek, eszközök, mozgásos játékok kellékeinek felhasználásával”címmel.

Az idei témaválasztást az egyre inkább elterjedő mozgásszegény életmód indokolta, amit évről-évre egyre gyakrabban tapasztalunk, nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek körében egyaránt.

A szellemi munka előtérbe kerülése, az idegrendszer egyoldalú terhelése  károsítja a szervezetet, a kisgyermekek harmonikus fejlődését akadályozva. Az egészséges életmód kialakításában az óvodára, az óvodapedagógusokra hárul a felelősség nagy része, hiszen az óvodás gyermekek  naponta több órát tartózkodnak az intézményekben. Azért, hogy a gyermekekkel megszerettessük a mozgást, hogy érdekessé, élményszerűvé tegyük az óvodában eltöltött időt, valamint, hogy a mozgás természetes életformájukká válhasson, sok mozgásos foglalkozást kell szervezni. A foglalkozások minőségét befolyásolják  a tér és a felhasznált eszközök.

 A felhívás célja az volt, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogy miképpen szervezhetünk a gyermekek számára  vonzó, fejlesztő hatású  mozgásos foglalkozásokat, mozgásos játékokat,  szűk fizikai térben, házi készitésű szerek felhasználásával, és nem utolsó sorban, hogy  a legjobb ötletek kerüljenek a megye óvónőinek ötlettárába, hasznosítás céljából. A felhívásra a megye minden régiójából bekapcsolódtak az óvónők. Pályamunkát  5 óvódából, 25 óvónő küldöttt be,  amelyeket egy három tagú bizottság értékelte: Szőcs Imola szaktanfelügyelő, Márk Emese (Hófehérke Napköziotthon) és Pethő Enikő (Benedek Elek Napköziotthon), óvodavezetők.

A díjkiosztó ünnepséget a Hófehérke Napköziotthonban szerveztük  egy  megyei szakmai konferencia keretében, ahol a pályázók bemutatták a pályamunkákat egy ötven fős közönségnek, amely a megye  kilenc szakmai műhelyének képviseletéből állt. A vendégeknek a Szivárvány nagycsoportosok mutattak be egy gyakorlati jellegű zenés reggeli torna- összeállítást Sala Anna Mária és Ungvári Lili óvónők felkészítésével. A rendezvény meglepetés- meghívottja volt  Székelyföld és egyben Románia első paralimpikona, Novák Károly Eduárd, aki személyes tapasztalatából merítve beszélt a sport, a fegyelmezett életforma és a testi-lelki egészség összefüggéseiről.

A pályamunkák nyerteseit Szőcs Imola szaktanfelügyelő oklevéllel jutalmazta, aki a zsüri értékelését is tolmácsolta.  A méltatásban elmondta, hogy, bár kevésnek tartja a beérkezett pályázatokat, azok mind igényes munka eredményei: szakszerűek, ötletesek, esztétikusak és  gyakorlati jellegüknél fogva nagyon hasznosak.  A beküldött házi készítésű tornaszerekből, eszközökből kiállítást szerveztünk. 

Márk Emese, óvodavezető

Megnyito  Eloadasok  Meghivott vendeg  Reggeli torna  Kiallitas a hazi keszitesu tornaeszkozokbol  talperosito taposo  Napsugaras  Celbadobo