MEGJELENT A "CSÖPPNYI CSALÁDKALANDOK" CÍMŰ MESÉSKÖNYV

 

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Antal Árpád András polgármester támogatásával 2014 december folyamán megjelent a Csöppnyi családkalandok megyei meseíró és illusztráló versenyünk fő nyereménye, a nyertes alkotásokból összeállított értékes és csodálatos mesésköny, „Csöppnyi családkalandok” címen. 

 Köszönjük a polgármesternek, hogy támogatta ötletünket, megajándékozva és örömet szerezve így megannyi csöppnyi gyermeknek, szülőnek, óvónőnek.

Reméljük, hogy a pici meseírók nemcsak gyermekként, hanem felnőttként is büszkék lesznek a megjelent meséjükre, feladatuknak érzik megőrizni és majd továbbadni gyermekeiknek.  

Íme a csodálatos meséskönyv:

                     MESESKONYV

A meséskönyvek ünnepélyes átadása után örömmel olvastuk az óvónők beszámolóit. Jó érzés töltött el, hogy a meséskönyvekkel sikerült kellemes pillanatot varázsolni a gyermekeknek. 

Beszámolói gondolatok és élményképek:

I. díj – Kilyén, vegyes csoport – Beder Jolán óvónő

.......... A mesénk címe: A kíváncsi törpék, amely, igazából a saját csoportunkat tükrözi, ugyanis, mi az oviban, egy nagy családban érezzük magunkat,  ahol az óvó néni anyaként igyekszik gondoskodni, nevelgetni, terelgetni a helyes útra a kíváncsiskodó, huncut törpéit. Ki-ki a maga meserészletével,  a saját belső jellemvonásait, a  helyét a csoportban, és érdeklődési fantáziavilágát vetítette elénk, megismervén ezeken keresztül is a illető gyerek belső személyiségét, érzelemvilágá, beleszőve egy általa alkotott mesevilágba, ahol kiélhette vágyát, kinyílváníthatta  akár elfolytott  érzelmeit is.

.......Az átadására a legszebb ünnepet, a karácsonyt választottam,  amely alkalommal, nemcsak a gyerekeknek volt örömteli ajándék, hanem a szülőknek is, hiszen mi lehetne nagyobb  ajándék egy szülőnek mint,  hogy büszke legyen a gyerekére és sikerükkel minél nagyobb örömüket lelhessék szeretett gyermekeikben. A szülőket arra kértem fel,  hogy az éppen akkor kezdődő téli vakációban minden  este olvassanak fel gyerekeiknek egy mesét az ajándékkönyvből, ezáltal is nevelve a könyvek és mesék iránti szeretetre. A karácsonyi műsorunkat, a könyvek kiosztása, egy igazi babérkoszorúként zárta, elkísérvén egy mesés Karácsonyba.

KILYENI OVODA 1 KILYENI OVODA 2 KILYENI OVODA 3 KILYENI OVODA 4 

 

Különdíj – Szárazajta, vegyes csoport – Farkas Éva óvónő

Nagy volt a sürgés-forgás a szárazajtai óvodában karácsony előtt….. A karácsonyi ünnepi műsor után a gyerekek megajándékozták szüleiket....,

....következett az igazi meglepetés: a karácsonyfa alatt maradt egy kibontatlan nagy csomag. Ábel segítségével kibontottuk a csomagot  és megmutattam a meséskönyvek egyikét. A család fontosságát kiemelve egy mese meghallgatására kértem meg a jelenlevőket. Az arcocskákat figyelve láttam, hogy azonnal felismerik az általuk alkotott mesét, de türelmesen és büszkén végig hallgatták. A szülőknek elmondtuk a meseírás történetét, hogy mint egy igazi család, kicsik és nagyok összedugtuk a fejünket és így készült el a Malac Panni című mesénk. A könyv hátsó lapjaira ráírtam a kis alkotók neveit, ettől még büszkébbek lettek, hisz kis meseírókká váltak. A könyvben található kis alkotások közül minden nap elolvasok egy mesét, amely nagyon tetszik a gyerekeknek. Köszönjük szépen a pályázat megálmodóinak a lehetőséget, hogy részt vehettünk a mesealkotásban, kívánunk sikeres évet és még sok hasonló ötletet. 

SZARAZAJTA 1 SZARAZAJTA 2 SZARAZAJTA 3 SZARAZAJTA 4 

 

II. díj – Dálnok, vegyes csoport – Zoller Tünde Katalin óvónő

A meséskönyvek átadására a karácsonyi ünnepségen került sor, ami nagy meglepetést okozott mind a szülők mind a gyerekek számára. Nagy örömmel nézegették a könyvet és kiváncsian lapoztak az általunk alkotott mesére, aminek címe: Az Űr család kalandjai. Nagy öröm volt számomra is, hogy átadhattam a gyerekeknek azt a meséskönyvet ami az általunk alkotott mesét is tartalmazza, remélve azt, hogy majd felnőtt korukban az ők gyerekeiknek is mesélnek ebből a könyvből és örömmel gondolnak vissza az óvodás évekre.

DALNOK 1 DALNOK 2 

 

II. díj – Gulliver Napköziotthon, nagycsoport - Ugron Kinga, Sebestyén Kinga óvónők

 ....A mesekönyv átadására advent időszakban került sor, ami nagy örömet okozott mindannyiunk számára. Számunkra nem csak könyvátadás volt, hanem találkozás is, mivel iskolások lettek azóta. Meleg tea kortyolgatása közben mesélték élményeiket egymásnak, nekünk. Büszkén és örömmel vették át a könyveiket és kiváncsian lapoztak benne, keresve a Jónás csacsi című mesét, amit alkottak .Ők maguk idézték fel a mesét és arra is emlékeztek, hogy ki melyik gondolatát fűzte a meséhez. Nagy öröm volt számunkra, a szülök számára és nem utolsó sorban a gyerekek számára. Köszönjük a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatalnak és Antal Árpád polgármesternek, hogy felválalta és támogatta a könyv megjelenését nagy örömet okozva számos gyereknek. Emese neked meg sok ötletet kivánok, gratulálok azzal a sok mosollyal amit aznap este láttunk a gyerekek arcán.

Gulliver 1 Gulliver 2 Gulliver 3 

 

III.díj - Kőrösi Csoma Sándor Napköziotthon, nagycsoport - Vas Enikő-Margit, Rétyi Emőke óvónők

Óvodánkban a Csöppnyi Családkalandok meseíró pályázat díjátadójára 2015 január 14-én, délután került sor. Egy kis, ünnepélyes hangulatú eseményt szerveztünk, amely során a Gólyahír csoport minden tagjának átadtuk a legsikeresebb mesékből összeállított könyv, illetve a csoport részére címzett oklevél egy-egy példányát! Az esemény során bemutattuk a pályázat nevét viselő mesekönyvet, majd a gyerekekkel közösen felelevenítettük a meseszületésének lépéseit, körülményeit, valamint az illusztráció megalkotásának részleteit. Ezt követően csoportunk egy lelkes mesemondó kislánya, Baconi Debora bemutatta munkánk gyümölcsét: A sasfiókák története című mesét. A díjátadás végén a projekt résztvevőinek gratulációink kíséretében átnyújtottuk az ajéndékkönyveket és az okleveleket, majd közös fényképezéssel örökítettük meg, és véstük emlékeinkbe a közös sikert!

Köszönjük a pályázat ötletgazdájának és tagjainak a lehetőséget, hogy részesei lehettünk egy ilyen értékes és kreatív versenynek!

KOROSI CSOMA SANDOR 1 KOROSI CSOMA SANDOR 2 KOROSI CSOMA SANDOR 3 KOROSI CSOMA SANDOR 4

 

III. díj - Manócska Napköziotthon, közép csoport - Kovács Adél, Tusa Melinda óvónők

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.“

 

Bruno Bettelheim

A mesélésre  nagyon nagy szükség van, ahogy a játékra is. Örülünk, hogy lehetőségünk volt részt venni ebben a projektben, hiszen ezek a gyerekek részesei lehettek egy csodálatos meséskönyv megalkotásában.

A  könyv megfigyelése után elolvastam A csavargó pillangók című mesénket és megfigyeltem, hogy egy idő után nem a mesélőre koncentráltak a gyerekek, hanem a belső mozira. Belső képeket készíteni pedig feldolgozást jelent, (ezért vigasztal, old a mese)  a gyerekek relaxált állapotba kerültek, és nem győztek csodálkozni, majd később kérdéseikre keresni a választ.

CSIZMASKANDUR 1 CSIZMASKANDUR 2 CSIZMASKANDUR 3 CSIZMASKANDUR 4 

 Nagyon szépen köszönjük e csodás ajándékot!

Bedőházi Emese Aranka, a pályázat kezdeményezője és vezetője