Mesevár Nevelési Projekt

A "Mesevár" projekt a program ismertetésével vette kezdetét. Szeptember folyamán a pedagógusok bemutatták a szülőknek a projekt céljait, a tervezett tevékenységeket. 

 Épül a mesevár

 Nem sokkal a tanév kezdete után a Hófehérke Óvoda Csibészkék kiscsoportjában és a Székely Mikó Kollégium Méhecskék első osztályában egy varázslatos rituálé kezdődött: az óvó néni és a tanító néni naponta csodálatos mesékkel ajándékozza meg a gyermekeket. Minden mese  „mesekővé” változik,  amit a csapatok szorgalmasan gyűjtenek: a szülők, nagyszülők segítségével   egy-egy  kartondobozt,  a kiválasztott mese  alapján, tetszés szerint diszítenek ki (rajz, ragasztás, festés)  Ebből épül fel majd a mesevár. 

A gyermekek  érdeklodéssel hallgatják Mesélés keszulnek a mesekovek MESEFA MESEFA KORONAK 

Az első találkozásra készülve

 A tanító néni megigérte, hogy  ellátogatnak az óvodába, ahol megismerkednek  a kis ovódásokkal, akikkel barátságot kötnek. Ezt a barátságot egy-egy mesefa őrzi majd, amelyet közösen fognak elkészíteni az óvodában.   

Október 15-én az iskolások meglátogatták az óvodásokat. Ismerkedő játékokat játszodtak.  A nagyok ölükbe ültették a kicsiket, közösen énekeltek. Miután meséltek egymásnak, elkezdődött a közös munka, aminek nyomán kivirágzott a két mesefa. A csoportok kicserélték egymás közt a mesefákat, a barátság jeléül. Ettől a naptól kezdve a népmeséket a mesefa árnyában hallgatják majd és továbbra is készítik, gyűjtik a meseköveket a vár építéséhez.

Közös játék az iskolásokkal Készül  a mesefa Közös munka- tenyérnyomat Tenyérnyomatok Az elso találkozás a barátság megpecsételése

A projektben résztvevő gyermekcsoportok másadik találkozására, ugyancsak a Hófehérke Óvodában került sor, mert  úgy véltük, hogy a Csibészkék kiscsoport tagjainak még szükségük van a megszokott környezet, a csoportterem nyújtotta biztonságra.

A mesevilág csoportterme mosolygós és vidám gyermekekkel népesült be október 29-én. A kis óvodások kíváncsian várakoztak, most bátran ültek a nagyok ölébe, hiszen már ismerősként, barátként találkoztak. Az elsősök, óvodáséveik kellemes élményeire emlékezve örömmel és szívesen jöttek ismét óvodába és izgalommal készültek megajándékozni a kis Csibészkéket az Icinke picinke népmesével. A síkbábokkal való mese bemutatásával sikerült elvarázsolniuk az óvodásokat, akik csillogó szemmel, érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták a mesét, majd tapssal fejezték  ki tetszésüket. A mese varázsa áthatta az iskolásokat és a fiúkat arra késztette, hogy külön bemutassanak egy mesét. Ezután a mesefa tövében elhelyezkedve, a mesegyertya lángja mellett közösen csalogattuk elő a nap meséjét, ami meglepetés volt úgy az ovisok, mint az isolások számára. Akár a mesében, a  közös lakomázás lehetőséget adott a szabad beszélgetésre és az  ismerkedés,  baráti kapcsolatok erősítésére.

Búcsúzáskor a Méhecskék meghívták a Csibészkéket, és megegyeztek, hogy a következő találkozás színhelye az iskola lesz.

 ISMET EGYUTT ICINKE PICINKE MESE 2 ICINKE PICINKE MESE 3 ICINKE PICINKE MESE 4 A FIUK IS MESELNEK 2 OVONENI ES TANITONENI MEGLEPETESE OVONENI ES TANITONENI MEGLEPETESE 2 OVONENI ES TANITONENI MEGLEPETESE 3 A KOZOS LAKOMAZAS A KOZOS LAKOMAZAS 2

Ez a találkozás is a közösségi szellem mélyítése és a barátság jegyében zajlott, bizonyítva a generációk közti különbségek áthídalását és az óvoda - iskola közti átjárhatóság lehetőségét, fontosságát. A tartalmas délelőtt élménytnyújtó pillanatai jó érzéssel töltött el mindannyiunkat és meleg öleléssel búcsúztunk egymástól a következő találkozásig.

 

 A harmadik közös tevékenység- interaktív foglalkozás a gyermekek szüleivel, nagyszüleivel, " A mese személyiségformáló szerepe" címmel.

Ezennel a házigazda a Méhecskék elsős tanító nénije volt, aki előkészítette a termet a szülők, nagyszülők  fogadására.

Az óvodás szülők megismerkedhettek a Székely Mikó Kollégiumba járó elemi osztályosok termeivel. Gyülekezés alatt elbeszélgethettek az iskolások szüleivel, betekintést kapva az iskolában folyó munkáról. 

Újdonság volt a szülők számára az interaktív játékok sorozata, amelyek során együtt gondolkodva, cselekedve, játszva sok rejtett kérdésre fény derült.  Kiemelt cél volt tudatosítani a szülőkben  a meseolvasás fontosságát, ami segíti a gyermekeket a belső képalkotásban, ami az értő olvasás elsődleges feltétele.  Mesekeretben, meseország szereplőiként boncolgatták a népmesék szimbólumait, kiemelték a mesék értékhordozó, jellemformáló szerepét. A közös tevékenység sikerét, eredményességét az oldott légkörben folyó változatos játékok sora biztosította. A szülők saját bőrükön tapasztalhatták a gyermekekkel is alkalmazott együttműködésen alapuló, modern interaktív módszerek alkalmazásának hatékonyságát. Tanultak egymás tapasztalataiból, felszínre kerültek rejtett gondolatok, érzések, felismerések.  A találkozás végén a szülők spontánul is megfogalmazták, hogy ez a tapasztalat egyedi és hasznos volt számukra.

mesemotivumokat fejtegetunk  jatekos egyuttmukodes  szines meseorszag  megalakultak a csoportok     egyutt gondolkodunk       egyutt gondolkodunk 2     mi ugy gondoljukbemutatas        mi ugy gondoljukbemutatas 2

Negyedik közös tevékenység

A  projektben résztvevő gyermekek is folytatták a közösen szervezett tevékenységsorozatot. Ezúttal a Hófehérke Óvoda Csibészkéi látogattak el a Székely Mikó Kollégium Méhecskéihez. A meleg ölelés érzésével, némi izgalommal és kíváncsisággal léptek be az iskolába, a Méhecskék osztálytermébe. Felfedezték a hasonlóságokat, különbségeket. A már ismert mesefa tövében hangzott el a nap meséje, mialatt a kicsik teljesen feloldódtak. Az iskolások segítségével elkészültek a mesekoronák, amelyek Meseországba röpítették a királyfikat, királykisasszonyokat. A mesés hangulatban kicsik és nagyok együtt táncolták a tündértáncot.

 keszul a mesekorona  a nagyok segitenek a kicsiknek  a nagyok segitenek a kicsiknek 2  kiralykisasszonyok kiralyfik  kiralykisasszonyok kiralyfik2  ropjuk a tancot  ropjuk a tancot2  a csapat  a csapat 2

 Az utolsó találkozást mindkét gyermekcsoport izgalommal várta. A kisiskolások gondosan előkészítették a termüket a vendégek fogadására. A Csibészkéket már az iskola előtt fogadták,  elővigyázatosan, odafigyeléssel vezették fel a kicsiket a másadik emeleti osztályterembe.  Miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett a meseszőnyegen, meggyújtottuk a mesegyertyát, mondókával előcsalogattuk az utolsó mesét, amiből kiderült, hogy Meseország  királykisasszonyának egy fergeteges szél elsöpörte a várát.   Az erdei állatok adtak neki menedéket, akik  segítségül hívták a gyermekeket , hogy az otthonát újraépíthesse. A gyermekek egyhangúan és készségesen ajánlották, hogy az összegyűjtött mesekövekből újraépítik Meseország várát. Közösen nekiláttak a munkához, és mire a vár elkészült, varázsszóra megjelent a királykisasszony is, aki hálásan megköszönte a segítséget és egy-egy mesebatyut ajándékozott  a két gyermekcsoportnak. A mesebatyuban meséskönyvek voltak, aminek a gyerekek nagyon megörültek, hiszen nagyon szeretnek mesét hallgatni. Sok lakóját ismerik Meseországnak, közülük jókat, de rosszakat , gonoszokat is. Mindenikük megtanít bennünket valamire: hogy legyünk jószívűek, becsületesek, bátrak, kitartóak, segítsünk a bajba jutottakon, mert akkor rajtunk is segítenek, ha szükséges. Nagy élmény volt elbeszélgetni Meseország királykisasszonyával, megsímogatni a ruháját és együtt játszani vele. Végül a királykisasszony finom süteményekkel és illatos teával kínálta meg a gyermekeket, szülőket, de megengedte, hogy a várában játszhasson az, akinek erre kedve van.

A sikeres együttműködést tapasztalva, látva a gyermekek és szülők lelkesedését a pedagógusok folytatáson gondolkodnak. 

mesegyertyagyujtas mesecsalogato  tervezunk  segitunk  epul a var 2  epitunk2  epitunk3  a kiralykisasszony  batyu  csoportkep  lakoma